Astım bronşiale veya yaygın bilinen adıyla astım hastalığı hava yollarının çeşitli nedenlerle daralması sonucunda oluşan, nefes alıp vermekteki zorluk olarak tanımlanmaktadır. Bu daralmanın en önemli nedenlerinden birisi de alerjik nedenlerdir ve alerjik astım olarak bilinir. Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit ile astım birlikteliği çok sık rastlanan bir durumdur.
Alerjik astımın belirtileri burun akıntısı ve kaşıntısı, göz yaşarması, hapşırık, hırıltılı solunum, öksürük, göğüste yanma ve nefes darlığıdır.
Çekilecek bir akciğer grafisi, Solunum Fonksiyon Testleri (SFT), allerjik etkeni tespit etmek amacıyla yapılacak Allerji Testleri (Deri Prick Testleri) ile hastalık etkenden tespit edilebilir, tanısı konur ve tedavisi planlanabilir.
Tedavisinde tespit edilebilmişse doğrudan allerjene yönelik tedaviler (hem korunma hem de gerekiyorsa allerji aşıları gibi), bronşlardaki enflamasyonu giderecek inhaler steroidler ve bronşları genişletecek yine inhaler ve duruma göre ağızdan tedavilerle hastalık kontrol altına alınmaya ve hastanın yaşam kalitesine etkisi en aza indirilmeye çalışılır.