Soğuk Algınlığı Nedir?
Üst solunum yollarını doğrudan etkileyen viral bir enfeksiyon hastalığı olan soğuk algınlığı, boğazda kaşınma hissi ve burun akıntısı ile başlayan bulaşıcı bir hastalıktır. “Akut Viral Farenjit” veya “Akut Nezle” olarak da bilinir.
Soğuk Algınlığı ile Grip Aynı Şey Değildir!
Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıkça görülen soğuk algınlığı sıkça grip ile karıştırılır aslında gripten farklıdır ve daha hafif seyreder, soğuk algınlığında yüksek ateş söz konusu değildir. Grip, bronşlar, burun ve akciğerler dahil olmak üzere tüm üst solunum yollarını etkileyen “influenza” adı verilen virüsün neden olduğu viral enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı ise diğer virüslerin neden olduğu hafif seyirli bir enfeksiyondur.
Soğuk Algınlığı Kimlerde Görülür?
Soğuk algınlığı, her yaşta görülebilir. Hapşırma, öksürme ve aynı havayı soluma gibi durumlarda kişiden kişiye kolayca bulaşabilmektedir. Çocuklarda yılda 6-10 defa erişkinlerde ise 2-4 defa görülür. Okul dönemi ile çocuklar daha kalabalık ortamlarda bulunmaya başladığı için çocuklarda sıkça rastlanır.
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
- Nane-limon
- Tarçınlı ballı süt
- Limonlu Ihlamur
- Tavuk ve Paça Çorbası
- C Vitamini
- Boğaz Pastilleri
- Zencefilli bal
- Ekinezya Çayı
Soğuk Algınlığından Korunmak İçin Püf Noktalar!
- Uyku düzeninize özen gösterin. 7-8 saat uyumaya çalışın.
- Beslenmenize önem verin. Düzenli ve sağlıklı beslenme sizi birçok hastalıktan korur.
- Düzenli olarak egzersiz yapmak vücut ısınızın yükselmesini sağlayarak soğuğa karşı daha dirençli olmanızı sağlar.
- Kapalı ve kalabalık alanlarda çok bulunmamaya özen gösterin.
- Bol bol su içmeye çalışın. Su içmek vücudunuzun hastalıklara karşı daha güçlü olmasını sağlar.
- Kahve ya da siyah çay tüketmek yerine bitki çaylarını tüketmek hastalıklardan korunmanıza ve boğazınızın yumuşamasına yardımcı olur.
- Ellerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin.
- Küçük çocuklarda, yaşlı hastalarda, şeker hastalığı, kanser veya diğer sistemik hastalığı olan kişilerde soğuk algınlığı olduğunda mutlaka doktora muayene olmalıdırlar.
- Beklenmeyen bir durum olduğunda, kulak ağrısı, şiddetli baş ağrısı, balgamlı öksürük, ateşin yükselmesi gibi hallerde derhal doktorunuzu arayınız.